De veel gestelde vragen op een rijtje

 

De vragen op een rijtje:

Mag ik meedoen met CooL?

Hoe lang duurt CooL?

Waarin is CooL anders dan het volgen van een dieet?

Is CooL iets voor mij?

Wat kost CooL?

Ik  moet een formulier invullen van de verzekeraar maar daarvoor heb ik gegevens nodig

Wat als ik ook naar een dietist wil/moet?

Hoe zien de groepsbijeenkomsten eruit?

Wat doen we dan tijdens de individuele gesprekken?

Wat als ik iets niet wil?

Wat als ik  een keer niet kan, ziek word of ga verhuizen?

Waarin verschil jij van je collega leefstijlcoaches?

Wat wordt er van mij verwacht?

ik heb een klacht

Ik heb een andere vraag

 

Mag ik meedoen met CooL?

Iedereen met een BMI boven de 30  mag meedoen.

Als je een BMI hebt boven de 25 dan mag je meedoen als je ook (een verhoogde kans op) diabetes type 2 of een hart en vaat , ziekte, slaapapneu of artrose hebt.

Het is aan je huisarts om te bepalen of je mee mag doen.

 

Hoe lang duurt CooL?

CooL is een traject van 2 jaar.

Daarin krijg je 16 groepsbijeenkomsten en 8 individuele gesprekken.  De eerste acht groepsbijeenkomsten zitten wat dichter op elkaar. Tussen de tweede acht bijeenkomsten zit wat meer tijd.

 

Waarin is CooL anders dan het volgen van een dieet?

Je krijgt bij CooL geen dieet. Je hebt hoogstwaarschijnlijk al (meer dan) eens geprobeerd om te diĆ«ten. Dat heeft gewerkt, maar dat heb je niet kunnen volhouden, of je bent na het bereiken van je streefgewicht weer aangekomen. Bij CooL leer je om op een ontspannen manier met eten om te gaan, om gezonde keuzes te maken. Niet omdat het moet, maar omdat jij dat wil.  Je leert hoe je langzaam bepaalde ongewenste gewoontes kunt gaan veranderen. Je gaat daardoor minder snel afvallen dan met een crashdieet, maar als het goed is, ga je het wel volhouden. Dus het duurt iets langer, maar je komt er wel. En omdat je gezond bezig bent ga je je al snel gezonder voelen.

Bovendien richt CooL zich niet alleen op eten, maar ook op bewegen, slapen, ontspannen en zingeving.  Het hele pakketje wordt aangepakt.

 

Is CooL iets voor mij?

Voor je aan CooL begint krijg j een intake gesprek van een uur.  In dat gesprek gaan we kijken naar je doelen en motivatie. Als het goed is krijg je dan een goed beeld van wat CooL is en of het bij jou past. Ook voor dit gesprek heb je een verwijsbrief nodig.

 

Wat kost CooL?

CooL is gratis, of nou ja,  je ziektekostenverzekeraar betaalt jouw traject uit de basisverzekering. Het kost je zelfs geen eigen risico.  De zorgverzekeraars  CZ, VGZ, Menzis en Caresq sluiten contracten met de leefstijlcoaches. Je merkt dan niets van de facturering. Andere verzekeraars willen geen contracten afsluiten met de leefstijlcoaches. In dat geval kan je gewoon meedoen, maar krijg je een factuur die jij kan indienen bij de zorgverzekeraar. Soms moet je vooraf een toestemmingsformulier of een machtigingsformulier invullen.  Vraag het dus even goed na bij je verzekering.

 

Ik moet een formulier invullen van de verzekeraar maar daarvoor heb ik gegevens nodig

klopt. De meeste verzekeraars willen dit weten:

welke GLI: CooL

naam: Sonja Edelaar

adres:17 septemberstraat 9

postcode: 6562 HC

gemeente: Groesbeek

aangesloten bij de BLCN: ja

licentie van CooL: ja

AGB code individueel: 90105740

AGB code praktijk: 90065005

 

Wat als ik ook naar een dietist(e) wil/moet?

Je mag als je CooL doet ook naar een dietist(e). Maar let op: je moet dan zorgen dat de verwijsreden van de dietist anders is dan die voor CooL. De dietist moet die verwijsreden invoeren bij de declaratie, dus bespreek met hem of haar dat je ook CooL doet.  Voor CooL is standaard de verwijsreden: overgewicht. Als je dan voor  bijvoorbeeld diabetes, of darmkrampen naar de diestist gaat is er geen probleem.  Je mag van de verzekeraar niet en naar de dietist en naar CooL als de verwijsreden overgewicht is.  Het is dus verstandig om te melden als je naar een dietist gaat.  Want als je je verzekeraar weigert CooL te vergoeden omdat je al naar de dietist gaat voor je overgewicht, krijg je of voor CooL of van de dietist een factuur thuisgestuurd.

 

Hoe zien de groepsbijeenkomsten eruit?

Je komt in een groep van 10 tot 15 mensen. Elke bijeenkomst wordt er een thema behandeld. Dat kan zijn hoe maak je goede haalbare actie, hoe zet je je omgeving goed in, Hoe ga je om met ondermijnende gedachtes, maar ook  slapen,  stress en onspanning, zingeving eb zelfwaardering komen aan de orde.  Je krijgt opdrachten (soms voor de bijeenkomst, soms tijdens en soms als thuiswerk) waarin je inzicht krijgt in hoe jij het nu doet. Daarna heb je de keuze of je het zo wilt  houden ( wat prima is) of dat je er iets aan wilt veranderen.

Ook is er tijdens de bijeenkomsten ruim de tijd om met elkaar over onderwerpen te praten. Zo leer je van elkaar, en kan je elkaar ondersteunen. Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.

 

Wat doen we dan tijdens de individuele gesprekken?

Tijdens de individuele gesprekken is er tijd en ruimte om dieper in te gaan op jouw thema's. Dat kan zijn dat je wel iets wilt veranderen, maar het lukt je niet, of dat je ergens tegenaan loopt. Jij bepaalt dus het onderwerp van gesprek.

 

Wat als ik iets niet wil?

Je hoeft nooit iets te doen wat jij niet wilt. Bij CooL ben jij degene die bepaald wat je wilt veranderen en wanneer. Waarom? omdat je het anders niet gaat volhouden. Dus liever 10 stapjes die je ook echt gaat doen en kunt volhouden dan 100 stappen waar je toch weer mee gaat stoppen.

 

Wat als ik  een keer niet kan, ziek word of ga verhuizen?

Het is fijn als je er elke keer kunt zijn, maar als dat een keertje niet lukt omdat je ziek bent, of op vakantie, dan mag je gewoon doorgaan met je traject. Als je langdurig ziek wordt, een grote operatie krijgt, of als je gaat verhuizen, dan bespreken we wat de mogelijkheden zijn.  Je kunt bijvoorbeeld je  traject onderbreken en weer aanschuiven als je beter bent. Als je gaat verhuizen dan kan je misschien verder bij een collega in je nieuwe woonplaats. We zoeken samen naar een oplossing die bij jou past.

 

Waarin verschil jij van je collega leefstijlcoaches?

CooL is  een open interventie, wat betekent dat elke leefstijlcoach een eigen draai aan het programma mag geven, als de eindtermen maar gehaald worden en als er gewerkt wordt met bewezen effectieve methodes.

Ik (Sonja Edelaar) ben al 17 jaar Visiom leefstijlcoach. Ik heb dus al veel ervaring en als ik het niet weet kan ik terugvallen op  een grote groep collega's want Visiom is een landelijke organisatie met 25 leefstijlcoaches. We hebben een grote databank vol oefeningen en opdrachten.

In mijn CooLtraject ga je minder leren over wat gezonde voeding is dan bij collega's. Ik werk vooral met mensen die zeggen: ik weet wat wat ik moet doen, en ik wil het ook, maar ik doe het niet". We gaan ons dus vooral richten op het veranderproces zelf.

 

Ik werk in het CooL-traject met het Vat van Zelfwaardering. Dit is een psychologisch verandermodel dat jou gaat helpen om gemakkelijker gezonde keuzes te maken. Niet vanuit wilskracht, maar omdat je het zelf graag zo wilt

Voor het onderwerp ontspanning, zet ik mindfulness in. Het mooi van mindfulness vind ik dat het zo lekker praktisch is. Dus behalve dat het ontspanning geeft, helpt het je ook om beter zicht te krijgen op jezelf. Zo kan je bijvoorbeeld ongemak, boosheid, frustratie eerder aanvoelen, en vaak kan je dan nog ingrijpen (dus voor je ontploft of uit frustratie die zak leeg moet).

Oja ook nog een verschil. ahum, ik heb dyslexie. Ik doe mijn best, maar er sluipen soms rare vautjes in mijn zinnen. Hoofdlletters, punten, dtjes en tjes, ik zie het domweg niet.

 

Wat wordt er van mij verwacht?

Van alle deelnemers wordt verwacht dat ze:

. zich committeren aan 2 jaar CooL en dat ze hun best doen er elke bijeenkomst te zijn.

. bereid zijn om naar zichzelf te kijken en dingen te veranderen die ze niet bevallen.

. ze een email-adres hebben.

 

Ik heb een klacht

Als je niet tevreden bent met je CooLe traject ga dan als eerste naar je leefstijlcoach. Samen kunnen jullie kijken wat jij nodig hebt om een goed traject te hebben. 

Mochten er onverhoopt meningsverschillen blijven, dan kan je terecht bij www.klachtenportaalzorg.nl

 

Bij welke beroepsverenigingen is CooL-RegioNijmegen aangesloten?

logo BLCN

 

 loket gezond leven 

 

 

 

 

Ik heb een andere vraag

Als je een andere vraag hebt dan kan je mailen met: sonja AT cool-regionijmegen DOT nl  En misschien komt jouw vraag dan ook wel in deze  lijst.

 

Ik wil me graag aanmelden voor CooL

Voor je met CooL begint is er eerst een intake gesprek.  Je kunt je aanmelden via een e-mail naar sonja AT cool-regionijmegen DOT nl.  Dan krijg je een uitnodiging voor het intake gesprek. 

 

 

 

op weg naar een gezond en actief leven

Cool Regio Nijmegen

06 44554932
info AT cool-regionijmegen DOT nl